Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

  • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
  • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
  • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
  • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

Krioterapija

09-krio.jpg
Krioterapija je primjena hladnoće (led) u fizikalnoj terapiji i kao i toplota ima slične efekte ali oni mnogo duže traju.

Hladnoća djeluje u prvom trenutku na krvne sudove tako što djeluje na njihovo sužavanje, a posle nekog vremena dolazi do njihovog naglog širenja uz jaku navalu krvi.

Primjena termoterapije je najčešća kod otoka (uglavnom hladno) i bolnih stanja (toplo i hladno).