Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Ackermann

Ackermann metod kiropraktike

Ackermann metod je sistem kiropraktičarske procijene i tretmana usmjeren prije svega na detekciju i korigovanje funkcionalnih poremećaja karlice i kičme.

Metod je osmislio Wilhelm P. Ackermann DC – lični terapeut Švedske kraljevske porodice, a nastavio da unapređuje i širi njegov sin Paul W. Ackermann MD Phd.

Dr Ackermann je zbog sopstvenih problema u leđima tragao za najboljim načinima da ih otkloni i otkrio je šemu po kojoj tijelo reaguje na poziciju karlice.

Naime, kada dođe do poremećaja u poziciji sakroilijačnih zglobova karlice (uvrnuća karlice), to odmah utiče na uvrtanje i krivljenje svih pršljenova duž kičme. Istovremeno nastaje i poremećaj tonusa mišića (jedni mišići postaju pretjerano aktivni dok drugi smanjuju svoju aktivnost) čime se stvara podloga za brojne funkcionalne poremećaje.
Image

Šta sve Ackermann metod podrazumijeva?

Ackermann metod podrazumijeva pregled i manuelnu procjenu a zatim i tretman svih funkcionalnih poremećaja karlice i kičme jer se na taj način postižu najtrajniji i najefikasniji rezultati, obzirom da su karlica i kičma nerazdvojiva cjelina u funkcionalnom smislu. Ukoliko je potrebno vrši se takođe procjena i tretman ostalih (perifernih) zglobova.

Funkcionalni poremećaj zgloba u užem smislu predstavlja smanjenu pokretljivost i izvjestan stepen loše pozicije zgloba, uslijed čega je povećano opterećenje i tenzija na zglobne strukture što posljedično izaziva upalnu reakciju čiji su dominantni simptomi bol i ukočenost. Većina bolova u leđima je benigno po svojoj prirodi i klasifikuje se kao nespecifični odnosno funkcionalni poremećaj.
Image
Ukoliko se na stadijumu funkcionalnog poremećaja ne obrati pažnja na inicijalni bol i ukočenost, onda vremenom obično dolazi do degenerisanja, oštećenja i popuštanja prenapregnutihi preopterećenih zglobnih strukturate razvijanja patoloških promijena na zglobnim hrskavicama (artroza zglobova), diskusima (protruzija, prolaps odnosno hernijacija) uz brojne druge poremećaje strukture i funkcije koštano-zglobnog sistema. Tada se ona početna bolnost i ukočenost na koju nismo obratili pažnju pretvara u jak bol sa još većom ukočenošću, često uz propratne neurološke ispade.

Simptomi zavise od mjesta gde je došlo do patološke promijene a najčešći su: glavobolja, bol u vratu, bol (trnjenje pečenje, žarenje) duž ruke, bol u leđima, bol (trnjenje, pečenje, žarenje) duž noge. Značajno je otežano obavljanje aktivnosti dnevnog života, a takođe i radnih i sportskih aktivnosti.

Za korekciju funkcionalnog poremećaja je potrebno 3 do 6 tretmana a već nakon prvog pacijenti osećaju značajno smanjenje ili gubitak bola i bolju pokretljivost. Ukoliko se radi o hroničnim poremećajima i patološkim promijenama kao uzroku, Ackermann metodom se takođe postižu odlični rezultati ali je potrebno obično više vremena i tretmana da bi se postigao stabilniji rezultat odnosno zdrav balans i funkcija koštano-zglobnog sistema.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.