Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Blokada boli

Infiltracija lijekova u područje koje boli vrat, lumbalni dio kčme, rame, lakat, šaka, kuk, koljeno, gležanj, stopalo viskosuplemenata, anestetika, kortikosteroida ponekad je jedini način da smanjimo bolnost i upalu. Znanja naših stručnjaka usavršavana su u Evropi i u USA. Sve svjetske klinike primjenjuju tu metodu, dugogodišnjim iskustvom primjene takvih sredstava i radionicama „Infiltrativne tehnike u ordinaciji fizijatara-reumatologa“

Tehnika je sigurna, bezbolna, te u kratkom vremenu rješava problem.

Osobito dobro reagiraju tendinitis supraspinatusa, teniski lakat, golferski lakat, Dequervain tenosinovitis, sindrom karpalnog kanala, pertitohanteritis, sinovitis koljena i gležnja, petni trn.

 

Tim doktora

Prim.dr. Midhat Osmanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Prof.dr.med.sci Suada Mulić, specijalista interne medicine - reumatolog

Dr.med Goran Lekić, ortoped

Dr.med.sci. Bojan Bukva, specijalista djecije ortopedije

Prim.dr. Abdulkadir Šišić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Infiltracije lijekova široko se zastupljene u medicini te su jedna od temeljnih intervencijskih procedura u fizijatriji, reumatologiji i ortopediji. Tehnike aplikacije su razne te ovise o lokaciji i patološkom procesu. Liječnik na temelju kliničkog statusa, laboratorijskih pokazatelja i slikovnih metoda odabire lijek i tehniku čija se točnost može povećati dijagnostičkim ultrazvukom koji je standardna metoda dijagnostičke obrade u našoj Poliklinici. Specifičnost strukture na koju želimo djelovati kao što je hrskavica, sinovija, kost ili enteza utječe na odabir lijeka. Kada primijeniti instalacijske tehnike i kako ih staviti u kontekst kontinuuma progresije bolesti i preklapanja s drugim bolestima nepresušan je predmet istraživanja. Primjena lijeka podrazumijeva širi smisao jer je registracija pojedinih pripravaka različita te neki pripadaju ili su registrirani u raznim skupinama. Mjesto aplikacije mora biti pripremljeno po najvišim medicinskim standardima. Instalaciji i infiltraciji prethode ili slijede druge intervencije kao što su aspiracija, analiza i diferencijacija sadržaja. Praćenje učinka i klinički odgovor važni su u donošenju odluke o ponovnoj primjeni, dok je odgovor često individualan.
 
Lokalna blokada boli u zglob
Intraartikularna (unutar-zglobna) Zglobovi česta lokacija aplikacije poradi brojnosti patoloških procesa, dostupnosti i veličine zgloba. Patološki entiteti kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, reaktivni artritis, psorijatični artritis, kristalinične artropatije i dr. zahvaćaju gotovo sve strukture zglobova. Tu izdvajamo osteoartritis kao najčešća bolest koja uz degenerativnu ima i upalnu komponentu. Odabir lijeka mono ili kombinirana primjena ovisi o predominaciji patološkog procesa odnosno indikacijama te kontraindikacijama. uz pomoć ultrazvuka mogu načiniti razne intervencijske procedure, kao što su infiltracije, blokade, instalacije, fenestracije tetive, suha punkcija (dry needling), akupunktura, te dati razni lijekovi kao što su kortikosteroidi, anestetici, hijaluronska kiselina, puna krv, matične stanice i drugo.
 
Lokalna blokada boli tetive i ligamenta
Tetive i ligamenti su često sjelo patoloških procesa koja poradi bolnosti i upale zahtijevaju primjenu infiltracije ili blokade. Lokacija aplikacije blokada poradi brojnosti patoloških procesa, dostupnosti i veličine tetiva i ligamenata u domeni specijaliste fizijatra, reumatologa ortopeda koji nakon detaljne procjene odlučuje koji je lijek najbolji za vas. Patološki entiteti kao što su tendinitisi, tendinoze, tenosinovitisi, burzitisi i razni drugi upalni, metabolički i degenerativni medicinski entiteti u sklopu drugih bolesti kao što su osteoartritis, reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, reaktivni artritis, psorijatični artritis, kristalinične artropatije i dr. zahvaćaju gotovo sve strukture tetiva, ligamenata i zglobova . Tu izdvajamo tendinitis/ tendinozu kao najčešća bolest koja uz degenerativnu ima i upalnu komponentu. Odabir lijeka mono ili kombinirana primjena ovisi o predominaciji patološkog procesa odnosno indikacijama te kontraindikacijama. uz pomoć ultrazvuka mogu načiniti razne intervencijske procedure, kao što su infiltracije, blokade, instalacije, fenestracije tetive, suha punkcija (dry needling), akupunktura, te dati razni lijekovi kao što su kortikosteroidi, anestetici, hijaluronska kiselina,), puna krv, matične stanice i drugo.
 
Lokalna blokada boli mišića
Mišići su česta sjela patoloških procesa kako traumatskih tako i upalno degenerativnih. Poradi bolnosti i upale, kolekcije hematoma potrebna primjena infiltracije ili blokade. Lokacija aplikacije blokada poradi brojnosti patoloških procesa, dostupnosti i veličine mišića u domeni specijaliste fizijatra, reumatologa , te ortopeda koji nakon detaljne procjene odlučuje koji je lijek najbolji za vas. Patološki entiteti kao što su traume mišića u vidu ruptura, miozitisi, apscesi i druge pridružene bolesti na okolnim strukturama tetiva, ligamenata, živaca, zglobova, uz traumatski i degenerativnu ima i dodatnu upalnu komponentu. Odabir lijeka mono ili kombinirana primjena ovisi o predominaciji patološkog procesa odnosno indikacijama te kontraindikacijama. Uz pomoć ultrazvuka ali i drugih dijagnostičkih metoda mogu se načiniti razne intervencijske procedure, kao što su infiltracije, blokade, instalacije, fenestracije, suha punkcija ( dry needling), akupunktura, te dati razni lijekovi kao što su kortikosteroidi, anestetici, puna krv, matične stanice i drugo.
 
Lokalna blokada boli u živac
Živci prijenos impulse za bolnost i osjet, ali i pokret odnosno motoriku. Živci prenose informaciju od periferije prema centu i od centru prema periferiji. Živci mogu biti zahvaćeni kompresijom drugih struktura onda to nazivamo kanalikularni sindromima najpoznatiji je karpalni kanal ali imamo i druge slične sindrome, na rukama i nogama te je uvijek potreban pregled liječnika. Lokacija aplikacije blokada/ infiltracija poradi brojnosti patoloških procesa, dostupnosti i veličine živaca u domeni su specijaliste fizijatra, reumatologa, neurologa, anesteziologa te ortopeda ali i drugih medicinskih specijalnosti koji nakon detaljne procjene odlučuje koji je lijek najbolji za vas. Patološki entiteti na živcima ili okolnim tkivima produciraju slabost bolnost, ne mogućnost pokreta, trnce , slabije reflekse kako spontano tako i na provokaciju. Odabir lijeka mono ili kombinirana primjena ovisi o predominaciji patološkog procesa odnosno indikacijama te kontraindikacijama. Uz pomoć ultrazvuka ali i drugih dijagnostičkih metoda mogu se načiniti razne intervencijske procedure, kao što su infiltracije, blokade, instalacije, suha punkcija (dry needling), akupunktura, te dati razni lijekovi kao što su kortikosteroidi, anestetici, puna krv, matične stanice i drugo uz i oko živca.
Regionalna blokada boli široko je zastupljena u medicini, a termin blokada nekada se odnosio na smanjenje ili prestanak bolova prije svega poradi blokade prijenosa bolnog signala živčanim putevima, ali se proširio i na ostale strukture i intervencije. Termin blokada, iako nije sasvim medicinski točan, razumljiv je i liječnicima i pacijentima jer olakšanje koje slijedi nakon takve primjene lijeka je značajno uz brzo i efikasno djelovanje. Točniji je izraz infiltracija, pa su tako infiltracija zglobova, tetiva, ligamenata i infiltracija oko živaca jedne od temeljnih intervencijskih procedura u fizijatriji, reumatologiji i ortopediji. Brojnost patoloških procesa, dostupnost i veličina zglobova i drugih struktura odlučujući su uvjeti za izbor lijeka i put intervencije. Patološki entiteti kao što su osteoartritis, reumatoidni, reaktivni i psorijatični artritis, ankilozirajući spondilitis te kristalinične artopatije zahvaćaju gotovo sve strukture koljena. Tu izdvajamo osteoartritis kao najčešća bolest koja uz degenerativnu ima i upalnu komponentu. Odabir pojedinačnog lijeka ili kombinirana primjena ovisi o predominaciji patološkog procesa, odnosno indikacijama te kontraindikacijama. Dijagnostičkim ultrazvukom mogu se preciznije provesti razne intervencijske procedure kao što su infiltracije, blokade, instalacije, fenestracije tetive, suha punkcija (dry needling) i akupunktura, a daju se i razni lijekovi poput kortikosteroida, anestetika, hijaluronske kiseline, pune krvi, matičnih stanica i mnogi drugi.

Tehnike aplikacije ovise o lokaciji, znanju i iskustvu liječnika koji na temelju kliničkog statusa, laboratorijskih pokazatelja i slikovnih metoda odabire lijek i tehniku čiju točnost možemo povećati dijagnostičkim ultrazvukom. Specifičnost strukture na koju želimo djelovati kao što je hrskavica, sinovija, kost, enteza, živac utječe na odabir lijeka. Kada primijeniti instalacijske tehnike i kako ih staviti u kontekst kontinuuma progresije bolesti i preklapanja s drugim bolestima predmet je stalnih istraživanja. Primjena lijeka podrazumijeva širi smisao jer je registracija pojedinih pripravaka različita te neki pripadaju ili su registrirani u raznim skupinama. Mjesto aplikacije mora biti pripremljeno po najvišim medicinskim standardima kako bi se što točnije aplicirao lijek uz najmanji rizik nuspojava. Instalaciji i infiltraciji prethode ili slijede druge intervencije kao što su aspiracija, analiza i diferencijacija sadržaja. Praćenje učinka i klinički odgovor važni su u donošenju odluke o ponovnoj primjeni dok je odgovor često individualan.
Hijaluronan, odnosno hijaluronska kiselina najzastupljenija je supstanca koja se infiltrira u zglobove nakon glukokortikoida/kortikosteroida. Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan koji je sastavni dio endogene, odnosno prirodne supstance koju nalazimo u tkivima, osobito sinoviji i hrskavici. Hijaluronan je sastavni dio ekstracelularnog matriksa, što znači da se nalazi između stanica. Molekula hijaluronske kiseline omogućava visoku viskoelastičnost i služi kako bi apsorbirala opterećenje tijekom pokreta. Također, funkcija podmazivanja koja nastaje iz njezinih svojstava omogućuje bolju hidraciju i homeostazu hrskavice. Fiziološke funkcije hijaluronske kiseline su višestruke te je upravo to razlog zašto se primjenjuje u medicini.

Najčešća primjena u fizijatriji je kod osteoartritisa. Brojni preparati hijaluronske kiseline razlikuju se po izvoru nastanka, ali i molekulskoj težini samog preparata, pa o tome ovisi frekvencija primjene. Odgovor na primjenu je nešto duži nego kod infiltracije kortikosteroidima, dok su individualne varijacije i dalje velike. Vaš fizijatar, reumatolog ili ortoped u konzultacijama s vama odučit će koji preparat vama najviše odgovara.
PRP terapija – Plazma bogata trombocitima
Jedini na ovom podrucju BIH nudimo inovativnu terapiju u lijecenju problema lokomotornog sistema.

Tretmane izvode:
 • dr Goran Lekic spec. ortopedije VMA Beograd
 • prim.dr. Midhat Osmanovic, spec fiz medicine

PLAZMA BOGATA TROMBOCITIMA (PRP)
Tijekom proteklih nekoliko godina mnogo je pisano o pripravku koji se zove plazma bogata trombocitima (PRP) i njegovoj potencijalnoj učinkovitosti u liječenju ozljeda.
Mnogi poznati sportaši, Tiger Woods, teniska zvijezda Rafael Nadal i nekoliko drugih primili su PRP za razne probleme, kao što su uganuća koljena i kronične ozljede tetive. Ove vrste stanja obično su tretirane lijekovima, fizikalnom terapijom ili čak operacijom. Neki sportaši pripisuju plazmi bogatoj trombocitima mogućnost bržeg povratka u trening.


Iako je PRP dobio opsežan publicitet, još uvijek postoje pitanja o tome, kao što su:

 • Što je zapravo plazma bogata trombocitima?
 • Kako radi?
 • Koji se uvjeti liječe PRP-om?
 • Je li PRP tretman učinkovit?
 • Što je plazma bogata trombocitima?

Iako je krv uglavnom tekućina (naziva se plazma), ona također sadrži i male čvrste komponente (crvene stanice, bijele stanice i trombocite). Trombociti su najpoznatiji po važnosti u zgrušavanju krvi. Međutim, trombociti sadrže i stotine proteina koji se nazivaju faktori rasta, a koji su vrlo važni u liječenju ozljeda.

PRP je plazma s mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi. Koncentracija trombocita – a time i koncentracija faktora rasta – može biti 5 do 10 puta veća (ili bogatija) nego inače.

Da bi se razvio preparat, prvo se mora izvaditi krv iz pacijenta. Trombociti se odvajaju od drugih krvnih stanica i njihova koncentracija se povećava tijekom procesa koji se naziva centrifugiranje. Zatim se povećava koncentracija trombocita u kombinaciji s preostalom krvlju.


Kako funkcionira plazma bogata trombocitima?

Iako nije sasvim jasno kako funkcionira PRP, laboratorijske studije su pokazale da povećana koncentracija faktora rasta u PRP-u potencijalno može ubrzati proces ozdravljenja.

Kako bi se ubrzalo zacjeljivanje, mjesto ozljede se tretira PRP preparacijom. To se može učiniti na jedan od dva načina:
 • Plazma bogata trombocitima se može pažljivo ubrizgati u ozlijeđeno područje. Na primjer, kod Ahilovog tendonitisa, stanja koje se obično vidi kod trkača i tenisača, peta peta može postati otečena, upaljena i bolna.
 • Mješavina PRP-a i lokalnog anestetika može se ubrizgati izravno u ovo upaljeno tkivo. Nakon toga, bol na području injekcije može se zapravo povećati tijekom prvog tjedna ili dva, a može proći i nekoliko tjedana prije nego što pacijent osjeća blagotvoran učinak.
Plazma bogata trombocitima se također može koristiti za poboljšanje zacjeljivanja nakon operacije zbog nekih ozljeda. Na primjer, sportaš s potpuno poderanom petom može zahtijevati operaciju kako bi popravio tetive.

Zacjeljivanje poderane tetive može se poboljšati tretiranjem ozlijeđenog područja PRP-om tijekom operacije. To se postiže pripremom PRP-a na poseban način koji omogućuje da se zapravo zašije u poderano tkivo.


Učinci ACP/PRP terapije:

 • Uklanja bolove u zglobovima
 • Poboljšava cijeljenje tetiva i ligamenata
 • Uzrokuje stabilizaciju i regeneraciju zglobne hrskavice
 • Ubrzava urastanje tetive u koštani tunel (kod operacije križnih ligamenata)
 • Djelovanje ostvaruje preko nekoliko različitih faktora rasta
 • Značajno ubrzava vrijeme oporavka


Sportske povrede i PRP

Primjena regenerativne medicine kod sportskih povreda, daje odlične rezultate. Može se primjeniti kod svih vrsta tendinopatija kao i kod parcijalnih ruptura, ligamenata, tetiva i mišića.

Terapija se može sprovesti kod akutnih i hroničnih promjena muskuloskeletnog sistema, a njen cilj je da se iz krvi izdvoje neophodne komponente za zarastanje tkiva i da se one lokalno aplikuju na mjesto povrede.

Postupak se najčešće sprovodi pod kontrolom ultrazvuka, a kako bi se što preciznije definisala i tretirala povređena zona. Ovom terapijom mogu da se tretiraju povrede ahilove tetive, teniski lakat, “jumper knee”, rotatorna manžetna.

Profesionalnim sportistima, ovakva terapija omogućava brži povratak na teren. Ono što je posebno važno je činjenica da se od strane Svjetske anti – doping agencije ne tretira kao doping.

PRP metoda je bezbjedna, i ne postoji mogićnost od dobijanja alergijskih ili drugih imunoloških reakcija jer se koristi plazma od samog pacijenta. 


Šta je Cellular Matrix

Celular matriks je sistem koji omogućuje istovremenu primjenu dvije odlične dokazane metode za tretman bola u zglobovima i oštećenje hrskavice. Najčešće se primenjuje za oštećenja hrskavice koljena ali je poželjna primjena i kod drugih zglobova.

U jednoj epruveti se kombinuju vaša autologna PRP plazma (platelet-rich plasma PRP) sa najnovijom generacijom non-crosslinked hijaluronske kiseline (HA). 
Iskustva su pokazala da zajednička primjena u CellularMatrix u daje začajno bolje i dugotrajnije rezultate posebno kod osteoartritisa – gubitka hrskavice koljena i kuka.

Pored ortopedskog celular matriksa postoji i Cellular Matrix koji se primjenjuje u plastičnoj hirurgiji. Postoje razlike, najprije po sastavu hijaluronske kiseline, po cijeni (ortopedski je obično skuplji) i razlika je i u boji sistema, vidi se na naljepnici koja prati primjenjeni sistem.


Cellular Matrix tehnologija

 • Cellular matrix je nastao dugogodišnjim usavršavanjem dvije metode
 • U više od 90% pokazuje znake poboljšanja u trajanju od 6-12 mjeseci pa i duže
 • Oba faktora PRP i hijaluron dokazano poboljšavaju lubrikaciju-podmazivanje zgloba, smanjuju upala i modifikuju mikrosredinu sredinu zgloba u pravcu obnove i smanjenja tegoba pacijenata sa artrozom zgloba
 • Hijaluronska kiselina – hijaluron u Celular Matriksu pruža idealnu sredinu za dejstvo PRP-a. poboljšava aktivnost brojnih molekula i faktora rasta iz PRP-a
 • Zajednička primjena PRP i hijalurona u ovom obliku sa pokazala kao uspješna i vrlo bezbjedna opcija neoperativnog liječenja osteoartroza i bola u koljenu, bola u kukui sl.
 • U Poliklinici Osteomedic se trudimo da sve terapijske postupke primjenjujemo bezbjedno, u skladu sa aktuelnim stavovima i sa savremenim registrovanim i provjerenim preparatima, tako i za Celullar matrix koristimo propisane setove i originalnu Regenlab centrifugu.


Cellular Matrix činjenice i prednosti

 • Celular matriks je bezbjedan, standardizovan i sertifikovan zatvoreni sistem potrebna je minimalna količina venske krvi za PRP
 • Ortopedska matriks epruveta sadrži 40 mg non-crosslinked hijaluronske kiseline nove generacije, proizvedena je bakterijskom fermentacijom bez animalnih proteina!
 • klinički dokazana bezbjednost i efikasnost kod brojnih indikacija, više od 200 studija i naučnih publikacija
 • separator gel tehnologija garantuje minimal u varijabilnost i dobijanje visoko kvalitetnih trombocita, bez gubitaka plazme i fibrinogena
 • sistem omogućuje uklanjanje preko 95 % leukocita i preko 99,5% eritrocita

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.