Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Rehabilitacija

Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

  • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
  • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
  • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
  • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

Fototerapija

03-fototerapija.jpg
IR lampa Iinfracrvena lampa je emituje infracrveno zračenje koje prodire duboko ispod površine kože i efikasno zagrijava potkožna tkiva, poboljšavajuci ćelijski metabolizam.

Toplotno dejstvo djeluje blagotvorno i umirujuće na nerve. Preporučuje se za mišićnu napetost, upalne procese, artritis, sinuzitis, teniski lakat, iščašenja, neuralgije. Bolove u mišićima i ledjima, i druge mišićno-skeletne probleme.


Bioptron lampa

Proizvodi polarizovanu svetlost frekvencije talasa od 400 do 2000 nm (nanometara).
Polarizacija nastaje dejstvom sistema kristala sa posebno obrađenim površinama. Energija Bioptron polarizovane svetlosti je konstantna i iznosi 2,4 Joula, a prodire u tkivo u dubinu do 2,5 cm zavisno od dužine ekspozicije (izloženosti dejstvu).

Zbog svog veoma pozitivnog efekta na zdravlje polarizovana svetlost ima primjenu u medicini kao dopuna drugih načina liječenja(hirurško i konzervativno liječenje). Ubrzava pravilno zarastanje svih vrsta rana i smanjuje rizik od pojave infekcija kao i formiranje ožiljaka.Ubrzava proces regeneracije tkiva nakon opekotina.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.