Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Rehabilitacija

Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

  • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
  • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
  • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
  • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

Liječenje skolioze – Schroth metoda

15-skolioza.jpg
OSTEOMEDIC nastavlja sa edukacijom svog osoblja.

Prethodnu sedmicu nasa kolegica Nadja Nukic je provela na edukaciji za lijecenja skolioze po najpriznatijoj u svijetu metodi za lijecenje skolioze kod djece i odraslih, Shroth metodi ISST Internacional Shroth Three Dimensional Scoliosis Therapy, odrzanoj u Novom Sadu. Uskoro jedini na ovom podrucju nase drzave pocinjemo sa tretmanima lijecenja skolioze po Shroth metodi.
SCHROTH METODA – KAKO JE NASTALA

Schrot koncept je priznat kao najpotpunija metoda procjena skolioze, klasifikacije i načina vježbanja. Nastala je u Nemačkoj 1920-te godine. Ime je dobila po autoru Katharini Schroth (1894-1985) koja je i sama imala skoliozu te je na sebi osjetila problem i postavila osnove funkcionalne dijagnostike, terapije koji su njeni sljedbenici razradili. Metoda je postala standard nehiruške terapije skolioza u Nemačkoj. Podržana je od državnog sistema zdravstvenog osiguranja. Ortopedi i hirurzi rutinski upućuju pacijente na terapiju. Schroth vježbama.

Liječenje skolioze – Schroth metoda
Schroth metod je sistem vježbanja koji se primjenjuje u savremenoj kineziterapiji kod skolioze. Cilj ovog metoda je zaustavljanje progresije krivine i njena korekcija, smanjenje bola uzrokovanog postojećom skoliozom, povećanje vitalnog kapaciteta pluća, poboljšanje posture, kao i osposobljavanje pacijenta da dugotrajno održi postignutu korekciju i time izbjegne hiruršku intervenciju. Klinički je dokazano da svakodnevne vježbe po Schrot metodi u trajanju od 30 minuta dnevno inhibiraju mehaničke sile, koje nastaju usljed lošeg držanja i gravitacije, a koje bi inače vremenom dovele do daljeg povećanja krivine (takozvani ”začarani krug”), čak i nakon završenog rasta. Schroth metod daje pacijentima potrebno znanje i sredstva kojima mogu doživotno da drže pod kontrolom stanje svoje kičme.

Skolioza je najčešći deformiteti kičmenog stuba kod djece. Nastaje kao posljedica deformiteta jednog ili više kičmenih pršljenova, međupršljenskog diskusa i mišićno-ligamentarnih struktura. Dolazi do pojave primarne i sekundarne krivine koje pomeraju kičmeni stub bočno uz rotaciju kičmenih pršljenova formirajući „C“ ili „S“ krivinu.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.