Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Rehabilitacija

Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

 • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
 • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
 • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
 • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

Akupunktura

08-akumpuktura.jpg
Akupunktura je metoda izbora u suzbijanju i liječenju velikog broja bolnih stanja. Iz klasične akupunkture u posljednje vrijeme su se razvile i druge vrste akupunkture kao što su aurikulopunktura, akupunkturna analgezija, kraniopunktura, farmakopunktura itd.

Takođe se razvila i dijagnostička akupunktura koja razvija nov pristup energetske koncepcije medicine koja se zasniva na otkrivanju poremećaja u organizmu prije nego što se razvije strukturni poremećaj tkiva ili organa.

Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila je 1979 god. akupunkturu kao savremenu metodu liječenja mnogih oboljenja i izjednačila ju je sa svim do tada priznatim metodama liječenja.

Akupunktura je sastavni dio i proizvod drevne kineske filizofije i kulture, koje se značajno razlikuju od savremene zapadno-evropske.
Kineska tradicionalna medicina je skup iskustava kineskog naroda stečenih u borbi protiv bolesti u intervalu od više hiljada godina. Tradicionalna medicina i akupunktura je staro kineska metoda liječenja, pomoću igala koje se zabadaju u pojedine tačke na koži. Akupunktura je važan i sastavni dio kineske tradicionalne medicine. Japan je druga zemlja Dalekog istoka koja ima hiljadugodišnju tradiciju liječenja akupunkturom.
 
U Evropi se akupunktura prvi put spominje krajem 16. i početkom 17. vijeka od misionara koji su posjetili Kinu. Još 1682.godine u Londonu je odbranjena prva doktorska disertacija iz područja akupunkture i odnosila se na liječenje reumatske upale zglobova ovom metodom.
 
Akupunktura je starokineska metoda liječenja pomoću igala koje se zabadaju u određene tačke na koži. Simbol-za-Veliki-Tao-Jin-i-Jang

Prema filozofiji starih kineza sve je energija:
 • nebo,
 • zemlja,
 • čovjek,
 • duh.
Tao je vrhovna zakonitost koja se održava djelovanjem prirodnih sila Yin i Yang.
 
U fiziološkom smislu akcije te dvije energije su suprotne:
 • Yin znači odmor, mirovanje, smanjenoj funkcije organa
 • Yang označava akciju, kretanje, pojačanu funkciju organa.
Teorija tradicionalne kineske medicine se zasniva na filozofskom principu i zakonitostima prikazanih u vidu prirodnih sila Yin-Yang.
 
To su dva suprotna elementa po svim stvarima i pojavama, koje su upravo po svojoj suprotnosti, tijesno povezani i međusobno zavisni, tako da jedan bitno utiče na drugi, jedan bez drugog ne mogu postojati i njihova međusobna ravnoteža omogućava postojanje. Yin je hladno, žensko, statično, unutrašnje a Yang je vruće, muško, dinamičmo, spoljašnje.
 
Neprekidno kolebanje Yina i Yanga unutar određenih granica je normalna fiziološka promjena, a ako porast Yin i Yanga predje fiziološku granicu, dolazi do određenih oboljenja. Prema shvatanjima kineske tradicionalne medicine, meridijani su energetski kanali kojima teče vitalna energija -QI-.
01.jpg
02.jpg
Postoje dvije grupe meridijana:
Tradicionalna medicina i akupunktura 
Glavni – 12 parnih kanala
Ekstra meridijani – 2 središnja neparna

Glavni meridijani su:
 • meridijan pluća,
 • meridijan debelog crijeva,
 • meridijan želuca,
 • meridijan slezine i pankrasa,
 • meridijan srca,
 • meridijan tankog creva,
 • meridijan mokraće bešike,
 • meridijan bubrega,
 • meridijan perikardijuma,
 • meridijan trostrukog grejača,
 • meridijan žučne kese,
 • meridijan jetre.
Duž meridijana su poređane akupunkturne tačke, postoji 365 tačaka. Svaki meridijan ima tačno određeni broj lokalizovanih tačaka. Akupunkturna tačka često postaje bolna pri poremećaju funkcije organa. Osim ovih akupunkturnih tačaka takođe postoje tačke izvan meridijana – ekstra punkta tačke. Aurikulopunktura je poseban dio akupunkture, tj. liječenje zabadanjem igala isključivo u ušnu školjku.
 
Ušna školjka je mesto gde se iglom može djelovati na svaki organ i njegovu funkciju, i ona je mjesto gdje se sastaju energije svih meridijana. Na ušnoj školjci potoji 30 akupunkturnih tačaka. Akupunkturom se ne stvara nova energija već se ponovo uspostavlja energetska ravnoteža. Sa njom se može efikasno suzbiti bol, pa se već uveliko primjenjuje umjesto klasične anestezije.

Indikacije:
Mišićno-koštane i neurološke bolesti: glavobolja, migrena, periferna neuropatija, neuralgije, smetnje mokrenja, cerviko brahijalni sindrom-bol u vratu i duž ruke, periatritis-bolno rame, epikondilitis-teniski lakat, išijalgija, lumbalgija, artritisi-upala zglobova itd. Koristi se i kod oboljenja respiratornog trakta (rinitis, sinusitis, astma), bolesti oka, gastrointestinalnih bolesti (gastritis, ulkusi-čir, kolitis, opstipacija, dijareja itd.)
 
Kontraindikacije: u alkoholnom stanju, u stanju psihoze i ekstremne slabosti, kod bolesnika sa pejsmekerom, nakon velikih doza kortikosteroida i izbjegavati u trudnoći i za vrijeme ciklusa kod žena.
 
Trajanje seanse i cjelokupnog liječenja
U posljednje vrijeme opšti je stav da se igle drže od 15 do 30 minuta, u hroničnim stanjima duže a u akutnim kraće. Broj aplikacija igala je različit. U akutnim stanjima nekoliko puta nedjeljno, u hroničnim od 1-2 puta, mada u vrlo akutnim stanjima se može primjenjivati i svakodnevno. Ukupno trajanje liječenja zavisi od rezultata liječenja, ali se smatra da 10 aplikacija čini jednu kompletnu terapijsku seansu. Liječenje se može ponoviti za 6 mjeseci.
 
Aurikulopunktura i aurikulomedicina
Predstavlja liječenje ubadanjem igala isključivo u ušnu školjku. Prema kineskoj filkozofiji Uho je mjesto gde se sastaju energije svih meridijana. Odatle se može djelovati na svaki organ ili funkciju pojedinog organa.
 
Još je Hipokrat u 4.vijeku prije nove ere pisao o liječenju različitih sindroma i bolesti puštanjem krvi iz pojedinih dijelova uha. Francuski ljekar paul Nogier se prije nekoliko decenija ozbiljnije počeo baviti ovim problemom i njegova je zasluga što se aurikulopunktura razvila u dijagnostičku i terapijsku proceduru pod nazivom aurikulomedicina. Dokazano je da je Ušna školjka mjesto koje predstavlja cijeli organizam u malom u položaju kao dijete u materici. Do sada se koristilo preko 200 tačaka na uhu, ali je Paul Nogier sortirao i pojednostavio upotrebu akupunkturnih tačaka, precizno lokalizirajući 30 tačaka. AKUPUNKTURA se dokazala kao veoma djelotvora kod mnogih bolnih stanja i sindroma.
 
Svoju ulogu obezboljavanja posebno ima kod pacijenata sa:
 • glavoboljom,
 • neuralgijom,
 • paralizom n.facijalisa,
 • lumboišijalgijom,
 • bolnim ramenom,
 • brojnim reumatskim stanjima i mnogim drugim. 
Kao najaktuelnija grana Tradicionalne Kineske medicine, akupunktura je kod nas:
 • Iglena manuelna akupunktura – sa najkvalitetnijim platinskim i srebrnim kineskim iglama,
 • Dauer Aurikulopunktura – akupunktura ušne školjke,
 • Aromatska akupunktura sa moksibustijom – akupunktura sa aromatskim i ljekovitim biljkama,
 • Elektroakupunktura – moderna akupunktura u kombinaciji sa elektroaparatom ima dvostruko jače dejstvo,
 • Laseropunktura – moderna akupunktura bez igle, laserskom stimulacijom akupunkturnih tački.
U odnosu na indikacije i opšte stanje pacijenta određujemo koju ćemo vrstu akupunkture koristiti, a nekad kombinujemo i više različitih vrsta akupunkture. U liječenju bolnih i drugih stanja koristimo akupunkturu samostalno ili zajedno u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama fizikalne terapije.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.