Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Rehabilitacija

Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

  • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
  • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
  • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
  • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

Kiropraktika

01-kiropraktika.jpg
ŠTA JE KIROPRAKTIKA?

Na našim prostorima ljudi su prema kiropraktici još uvijek sumnjičavi, a razlog tome je što se ona smatra nadriliječništvom budući da se njome u narodu bave nekvalificirani i nekompetentni ljudi. Važno je naglasiti da je kiropraktika u svijetu legitimna zdravstvena grana koja na prirodan način, bez uporabe lijekova i operativnih zahvata, pokušava utjecati na čovjekovo zdravlje. U svijetu je ona odavno priznata i zakonom regulirana, međutim, u našoj državi nema takav status što šteti ne samo pacijentima nego i našoj struci.

Stoga budite oprezni kome se obraćate i uvijek dobro provjerite je li terapeut koji će položiti ruke na vašu kralježnicu kvalificiran. Zapamtite, samo u rukama doktora kiropraktike Vi ste u sigurnim rukama. Vjerojatno su mnogi od vas iskusili bolove u leđima ili udovima. Nakon specijalističkih pregleda dijagnosticirane su vam degenerativne promjene te su vam propisane vježbe, protuupalni lijekovi ili fizikalna terapija, a nakon toga ste bili prepušteni sami sebi.
No bolovi nisu posustali ili su se nakon privremenog olakšanja pojavili ponovno. Jeste li se tada osjećali bolesno, ali vam klasična medicina nije mogla pomoći? To je stoga što u našoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje jedna karika, a to je kiropraktika.

Educirani kiropraktičar kvalificirani je stručnjak koji manipulacijama nježno dovodi vašu kralježnicu i zglobove u optimalan položaj i na taj način uklanja mehaničke smetnje u vašem lokomotornom sustavu. Svi bismo trebali imati svog doktora kiropraktike kao što imamo svog stomatologa ili liječnika opće medicine. Kada se zubi istroše za to postoji rješenje, ali što ćete učiniti kada vam se istroši kralježnica? Kiropraktika je odlična za prevenciju i održavanje zdravlja lokomotornog sustava, no postoje i problemi koji prerastaju njezin doseg. Doktor kiropraktike će vam pri prvom pregledu reći postoje li kontraindikacije za tretman te će vas uputiti odgovarajućem specijalistu na daljnju dijagnostiku.

Nakon prvog (inicijalnog) pregleda doktor kiropraktike će vam objasniti uzrok problema, napraviti plan tretmana i reći vam što možete očekivati. Također će vas podučiti o mogućim štetnim čimbenicima koji usporavaju vaš oporavak. Očekuje se vaše aktivno sudjelovanje u ozdravljenju u obliku tjelovježbe, istezanja i korigiranja životnih navika. Kiropraktika kao znanost temelji se na znanstvenoj činjenici da je većina funkcija u tijelu pod kontrolom živčanog sustava. To znači sljedeće: ako jedan segment na kralježnici ne funkcionira ili nije u svojoj anatomskoj poziciji, živčani sustav će to registrirati i signalizirati vam to u obliku boli.

Odaberite što ćete učiniti: možete prekriti bol lijekovima ili se obratiti doktoru kiropraktike koji će otkriti uzrok i korigirati ga primjerenom tehnikom. Odlučite li se za tabletu protiv boli, to je kao da ste isključili signalnu lampicu u automobilu i nastavili dalje voziti umjesto da ste odmah otišli serviseru. Kiropraktičarske tehnike su sigurne, bezbolne i prilagođuju se pacijentima prema dobi, stanju i tjelesnoj građi. Dakle, dijete, starac i sportaš bit će tretirani različito, odabirom nekih od više od hiljadu manipulativnih tehnika. Uz puno povjerenje prepustite se rukama stručnjaka i poboljšajte kvalitetu svog života.

Tretmane kiropraktike u OSTEOMEDIC BH centru obavlja tim edukovan po Ackermann College Sweden metodi.
Dovedite vaše dijete na vrijeme na fizijatrijski pregled u OSTEOMEDIC preventivno djelujte na zdravlje vašeg djeteta. U našoj ordinaciji često dobijemo pitanje, da li djeca mogu da obave tretman kiropraktike, pa smo odlučili da vam u nekoliko rečenica objasnimo značaj kiropraktike za vaše dijete.
 
Kiropraktika je dobra i za djecu. Jeste li znali da je kiropraktika najčešće korišten holistički zdravstveni izbor za američku djecu (i odrasle)?
 
Prema studiji u časopisu “Journal of Pediatrics”, 51% djece je tražilo kiropraktičku njegu radi olakšavanja respiratornih problema ili upala uha, nosa i grla, 15% zbog mišićnokoštanih pritužbi, 12% se suočilo s gastrointestinalnim problemima ili problemima s kožom, 6% je imalo komplikacije s alergijama, a preostalih 5% je tražilo prevenciju bolesti.
 
Časopis je također pokazao da što je majka obrazovanija, to je vjerojatnije da će odabrati holističku zdravstvenu njegu kao što je kiropraktika. Referenca: Journal of Pediatrics, 1993. Roditelji su sve svjesniji, a niz znanstvenih istraživanja pokazao je da djeca imaju itekakve koristi od redovitih kiropraktičarskih tretmana.
 
Razmislite koliko puta djeca padnu prilikom odrastanja. Većina tih padova je bezazlena, no kumulativno gledajući ti će padovi imati svoj utjecaj na zdravlje kičme i to kako će se dijete kasnije osjećati i funkcionirati u životu. Dokazano je da su djeca koja redovito posjećuju doktora kiropraktike zdravija, da konzumiraju manje lijekova i antibiotika.
 
Zar to nije dovoljan razlog za posjet kiropraktičaru? Rad na djeci se razlikuje od rada na odraslima. Tehnike se adekvatno prilagođavaju našim mališanima i njima to izuzetno odgovara. Za razliku od ostalih ordinacija, djeca svojim kiropraktičarima dolaze s veseljem. Oni ne znaju što je to kiropraktika i na kojim temeljima ona funkcionira. Oni ne znaju što to kiropraktičar njima radi, ali znaju i osjećaju da im ono što im se čini izuzetno odgovara.
 
Sjedenje, loše držanje, pretilost i manjak tjelesne aktivnosti Koliko su teške đačke torbe? Tijekom školovanja sva djeca sjede u ustoj klupi. Da li je zdravo da djeca svih uzrasta sjede u klupama iste visine? Sve su ovo razlozi zbog kojih se preporučuje pregled kičme i kod djece. Sve promjene na lokomotornom sustavu započinju u nekom trenutku. Vjerojatno u djetinjstvu i stoga je izuzetno važno da djetetova kralježnica bude u optimalnoj funkciji što duže.
 
Redoviti pregledi kralježnice moraju postati sastavni dio odrastanja. Zamislite prvašiće ili djecu koju pohađaju osnovnu školu. Trećinu svoje tjelesne težine nose u svojim školskim torbama. Danas ta ista djeca sve više sjede, i to najčešće nepravilno, i sve su manje fizički aktivna. Mislite li da to nema nikakvog utjecaja na njihovu kralježnicu i zdravlje? Pogrbljeno držanje je sve češće.
 
Znamo da sjedenje samo po sebi nije zdravo, ali ako djeca pri tome još i sjede na neadekvatnim i neergonomskim stolcima, opterećenja na svim strukturama se dramatično povećavaju. Takvo opterećenje će s vremenom izazvati promjene na kičmi koje su, kad postanu vidljive na rendgenskim snimkama, permanentne. Loše prehrambene navike, neredovita i nekvalitetna ishrana uz manjak aktivnosti uzrokuju epidemiju pretilosti među školarcima. Svi ti čimbenici neminovno utječu na zdravlje kralježnice i uzrokovat će stanja i simptome radi kojih su danas pune čekaonice.
 
Kiropraktika i edukacija vašeg djeteta Edukovani kiropraktičari su svjesni da današnji način življenja ima dramatičan utjecaj na zdravlje naših najmilijih. Naglasak u ordinacijama nije na simptomima već na optimizaciji funkcije kralježnice, kao i na edukaciji što to znači pravilno se držati i sjediti. Pri tome je važno naučiti djecu kako da to čine, pokazati im vježbe koje će im omogućiti da se ispravnije drže, potaknuti ih da se kreću i da se aktivno bave sportom te ih, naravno, upozoravati i na prehranu. Objektivno i subjektivno praćenje razvoja djeteta, kao i edukacija roditelja sastavni je dio kiropraktičarske prakse.
 
Statičke promjene i funkcionalne poremećaje važno je otkriti što ranije. Kod djece takvi se poremećaji vrlo efikasno korigiraju, a kiropraktičari su upravo na tom području usko specijalizirani. Kiropraktički tretman za djecu je potpuno siguran i blag, pa možete biti sigurni da vaše dijete neće osjetiti bol, nego ugodno iskustvo tijekom tretmana.
 
Ne zaboravite da dječji organizam reagira pozitivno i izrazito brzo, jer se ne radi o dugogodišnjem problemu kao što je to slučaj kod odraslih. Istraživanja najbolje svjetske organizacije Međunarodnog kiropraktičko pedijatrijskog udruženja pokazala su da su tretmani sigurni i učinkoviti kod djece svih dobi.
 
Dovedite vaše dijete na vrijeme na fizijatrijski pregled u Polikliniku OSTEOMEDIC i preventivno djelujte na zdravlje vašeg djeteta.
DOBROBITI KIROPRAKTIKE i njena učinkovitost kod različitih stanja: (Istraživanja potvrđuju učinkovitost)
 
Cesto u našoj ordinaciji dobijemo pitanje sta je to Kiropraktika i kako ona može da pomogne, pa smo sledecim tekstom zeljeli da vam malo približimo prednosti ovog tretmana u odnosu na druge fizikalne tretmane i lijekove.
 
Kiropraktika je liječenje bez lijekova i bez operativnih zahvata. O iznimnoj učinkovitosti ovih tretmana svjedoče brojne studije, ali i iskazi onih koji su ih isprobali, a kombinacija ovih dokaza može biti garancija da kiropraktični tretmani pomažu kod mnogih stanja i bolesti.
 
Osnovni princip kiropraktike je taj da naša tijela imaju urođenu sposobnost samoizlječenja, a zadatak doktora kiropraktike je pomoći stvoriti okruženje koje će to olakšati. Budući da živčani sustav kontrolira svaku stanicu i organ u tijelu, kiropraktičar će usredotočiti pažnju na zdravlje kralježnice, te ako postoje pomaci, on će je ispravno poravnati.
 
Korijeni kiropraktike Korijeni kiropraktičke skrbi se mogu pratiti unatrag sve do početka bilježenja vremena. Zapisi iz Kine i Grčke napisani 2700 godine p.n.e. i 1500 p.n.e. spominju spinalne manipulacije i manevriranje donjim udovima za olakšavanje boli u donjem dijelu leđa.
 
Hipokrat je također pisao detaljno o važnosti ovih tretmana. U jednom od svojih spisa on izjavljuje: “Stekni znanje o kralježnici, jer je to preduvjet za mnoge bolesti”.
 
U Kini, Japanu i Indiji, “namještanje kostiju” su prakticirali iscjelitelji, odnosno, oni koji manipuliraju kosturom uključujući i kralježnicom, podešavajući strukturu za zdravlje, a također smanjujući pomake i lomove.
 
Za njih je kostur stijena na kojoj se gradi tijelo i on mora biti usklađen i uravnotežen za potporu dobrog zdravlja. Danas, Bhagna (namještanje kostiju) ostaje dio ayurvedske medicine. U Japanu se zove Sekkotsu, a u Kini Dit Da. Ove drevne tradicionalne prakse se još uvijek koriste u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama na Istoku.
 
Kao profesionalni sustav zdravstvene skrbi, kiropraktika je utemeljena 1895., a začetnik je Daniel David Palmer, koji je vodio kliniku za magnetsko liječenje u Davenportu, Iowa, od 1887. Tijekom svog rada do otkrića kiropraktičnih tretmana je došao sasvim slučajno.
 
Naime, liječio je gluhoću jednog pacijenta koji je postao gluh nakon što je osjetio zvuk pucanja u leđima. Pri pregledu, Palmer je pronašao kralježak koji je bio izvan poravnanja. Koristeći svoje ruke namjestio je kralježak natrag na svoje mjesto, a pacijent je doživio povratak sluha.
 
Ovako to opisuje sam Palmer: “Imao sam slučaj pacijenta sa srčanim problemima koji se nije oporavljao. Pregledao sam kralježnicu i pronašao dislocirani kralježak koji je pritisnuo živac, što je inerviralo srce. Namjestio sam taj kralježak što je dovelo do trenutnog olakšanja.
 
Tada sam počeo razmišljati, ako su ove dvije bolesti, toliko različite kao gluhoća i srčani problemi, imale uzrok u pritisku na živac, možda i druge bolesti imaju sličan uzrok? Tako je znanost (znanje) i umjetnost (podešavanje) kiropraktike formirana u to vrijeme.”
 
Naziv je skovao od dviju grčkih riječi cheiros i praktikos, što znači “tretman rukama”. Istraživanja potvrđuju učinkovitost Subluksacija je stručan izraz za blago izmještanje zglobova u tijelu. Najčešće i najvažnije subluksacije na koje kiropraktika obraća pozornost su one koje se događaju u kralježnom stubu, u zglobovima između pršljenova.
 
Kod izmještanja pršljenova iz svoje normalne pozicije smanjuje se otvor između pršljenova iz kojeg izlazi spinalni živac, pa dolazi do pritiska korijena živca. Dovoljan je mali pritisak na korijen živca da isti izgubi 60% svoje funkcije, pa tako normalnu funkciju gubi i organ na kojeg taj živac utječe, stoga ne čudi kako kiropraktični tretmani korigiranja sublokacije mogu biti učinkoviti. Išijas – European Spine Journal je objavio rezultate kliničkih ispitivanja provedenih prošle godine, gdje se pokazala uspješnost kiropraktičnih tretmana od čak 72% u liječenju išijasa i popratnih simptoma u odnosu na samo 20% uspješnosti kod fizikalne terapije i 50% pri korištenju kortikosteroidnih injekcija.
 
Bol u leđima i vratu – u časopisu British Medical Journal iz 2003., objavljeno je istraživanje koje je trajalo 52 tjedna i gdje su se procjenjivali učinci manualne terapije (spinalna mobilizacija), fizioterapije (vježbe) i savjetovanja te farmakoterapije kod liječnika opće prakse kod 183 pacijenata s bolovima u vratu. Klinička mjerila su pokazala da su kiropraktični tretmani rezultirali bržim oporavkom od fizioterapije i liječenjem kod liječnika opće prakse.
 
Štoviše, ukupni troškovi pacijenata liječenih kiropraktikom su iznosili jednu trećinu troškova navedenih konvencionalnih tretmana. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics nalazi da su bolesnici s kroničnom boli u donjem dijelu leđa, koji su primili kiropraktični tretman, osjetili veliko poboljšanje i zadovoljstvo u samo mjesec dana.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.