Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Blog

Kako voljeti svoju kičmu

Image
Volite li da se zavalite u fotelju ispred TV-a, sa činijom punom kokica i satima uživate u omiljenom filmu/seriji/sportskom programu? Odgovor je verovatno potvrdan.

A volite li svoju kičmu? Hmmm… Verujem da je i ovde odgovor potvrdan. Na žalost, ove dve kombinacije ne idu zajedno. Baš šteta. Ipak, ako volite sebe – moraćete da se “rešite” višesatnog nepravilnog sedenja i poradite na poboljšanju navika i životnog stila. Nije teško, a na duge staze mnogo znači.

Ah, da – kokice su ok (ako nisu presoljene i premasne).

Male promene za dobro zdravlje kičme

Vaša kičma će vam biti zahvalna svaki put kada se prema njoj ponašate odgovorno. Neće vam praviti probleme, neće vas boleti,kriviti se, kočiti i sl. a ako kojim slučajem probleme imate od ranije – biće svedeni na najmanju moguću meru.

Sledi još par preporuka koje mogu vašu kičmu održati u savršenoj formi a ne zahtevaju previše truda – osim da ih se setite u datoj situaciji:
  • Trudite se da svakoga dana napravite par vežbi istezanja. Ne moraju predugo da traju – jedino da su redovne. Recimo, na svakih 30 minuta nekog monotonog ili sedećeg posla, kratko prošetajte i par minuta se istežite. To će vam pomoći da ostanete fleksibilni i pomoći će da zglobovi i kičma nesmetano funkcionišu.
  • Svakoga dana se krećite. Šetajte. Vozite bicikl. Plivajte. Bavite se nekim laganim sportom. Ne zaboravite da: “Sve što se ne koristi – polako nestaje” – ne dozvolite da se upravo to dogodi vašim mišićima.
  • Obratite pažnju na ishranu. Održavajte za vas normalnu telesnu težinu. Svaki dodatni kilogram je i dodatno opterećenje za vašu kičmu.
    Budite svesni svog držanja. U početku ovo zna da bude baš dosadno, ali kada uđete u rutinu – neće biti potrebe da se “proveravate” svaki čas da li vam je telo u optimalnom položaju.
  • Na radnom mestu prilagodite svoj radni prostor sebi i obratite pažnju na optimalnu upotrebu uređaja koje koristite.
  • Dovoljno spavajte. Trudite se da spavate na boku – izbegavajte spavanje na stomaku. Budući da u krevetu provodimo 7 – 9 sati u toku 24 sata – obratite pažnju da spavate na adekvatnom dušeku. Tvrda podloga značajno prija kičmi – još kada se doda i kvalitetan jastuk na koji mogu da stanu i glava i vrat – vaš kvalitetan noćni odmor je zagarantovan.
  • Posećujte kiropraktičara. Redovne posete omogućavaju zdavu kičmu i važan su segment kvalitetnijeg života bez bolova.
Nije teško slediti gornje smernice, zar ne? Malo truda, malo podsećanja… i kompletirali ste preventivu. A u nekom od narednih postova – pozabavićemo se detaljnije svakim gore spomenutim segmentom. A do tada, pa, držite kičmu pravilno!

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.