Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Blog

Cervikalni sindrom i kiropraktika

14.jpg
Pod cervikalnim sindromom se podrazumijeva skup svih simptoma vezanih za vratni dio kičme i rameni pojas. Tegobe se ispoljavaju u nivou vrata i glave, ramenom pojasu, međulopatičnom predjelu, a karakteriše ih bol u vratu koji može biti oštar ili tup, glavobolja, nesvjestica, bol u ramenima i gornjim ekstremitetima, zujanje u ušima, zamagljen vid, osećaj trnjenja, smanjena pokretljivost glave i vrata, povišen mišićni tonus paracervikalne muskulature kao i nemogućnošću obavljanja dnevnih aktivnosti.

UZROCI BOLI U VRATNOJ KIČMI
Suvremeni sjedilački način života, višesatni rad za računalom, dugotrajna vožnja automobilom i tjelesna neaktivnost samo su neki od od faktora koji potiču mehaničke poremećaje struktura vratne kičme i rezultiraju pojavom bolnih stanja. U svim tim položajima glava je nagnuta prema naprijed što napreže ili opterećuje stražnju stranu vrata gdje se nalaze mišići, tetive, zglobne sveze, mali zglobovi i diskovi. Isto tako, uzroci pojave boli u vratnoj kralježnici mogu biti i iznenadni pokret te općenito loše držanje tijela.
VRSTE BOLOVA U VRATNOJ KRALJEŽNICI
S obzirom na tačnu lokalizaciju i širenje boli, te postojanje drugih pripadajućih simptoma, bolovi u vratu dijele se na:
 • CERVIKALNI SINDROM - bol je lokalizirana u stražnjem dijelu vrata s eventualnim širenjem među lopatice, prema ramenima te u prednji i stražnji dio prsnog koša, ponekad sa smetnjama pri gutanju. Prisutna je osjetljivost na pritisak u predjelu mišića uz smanjenu pokretljivost u svim smjerovima.
 • CERVIKOCEFALNI SINDROM - bol je prisutna u stražnjem i gornjem dijelu vrata sa sijevanjem u sljepoočnice i prema čelu, otežanim pokretima, vrtoglavicom i mučninom uz povećanu napetost mišića.
 • CERVIKOBRAHIJALNI SINDROM - bol se iz područja vrata širi u ruku, rjeđe u obje. Javljaju se trnci u rukama uz osjećaj utrnutosti i hladnoće. Tegobe su izraženije u jutarnjim satima, a refleksi i snaga u rukama su oslabljeni.
CILJ LIJEČENJA
Otklanjanje bola, povećanje amplitude pokreta, sprečavanje invalidnosti, otklanjanje drugih simptoma, poboljšanje kvaliteta života.

Liječenje se sastoji od:
 • KIROPRAKTIKA
  • Radi isključivo stručno lice
  • Radi se i u akutnoj i u hroničnoj fazi
  • Pršljenovi se postavljaju u odgovarajući, normalan položaj ako je došlo do njihove luxacije
  • Vraćanje diskusa
  • Otklanjanje kompresije sa nerva, ukoliko je do toga došlo
  • Dovodi do smanjenja bola u vratu i ramenima
  • Smanjuje napetost u mišićima
  • Olakšava tegobe
 • DTK - dekompresijske terapije vratnog dijela kičme,
 • Fizikalnih procedura i vježbi.
Za koji vid ili vidove liječenja ćemo se odlučiti zavisi od kliničke slike, prisutnih simptoma, akutnog ili hroničnog stanja ali i subjektivnog osećaja pacijenta. Tegobe su vezane za degenerativne promjene u području vertebralne arterije i pratećem vegetativnom živčanom spletu.

EDUKACIJA I PREVENCIJA
Osobe koje su podložnije cervikalnom sindromu su svakako one koje se bave kancelarijskim poslovima koji podrazumevaju višečasovno sedenje, rad na računaru, smanjenu fizičku aktivnost. Kako bi spriječili pojavljivanje boli i ostalih simptoma, potrebno je promijeniti i neke oblike ponašanja. Ukoliko se dugo sjedi i radi, treba napraviti kraće pauze s razgibavanjem, uskladiti visinu radne površine i stolca.

Preventiva je veoma važna. Ogleda se u relaksacionim ili terapeutskim masažama, odmoru, fizičkoj aktivnosti, vježbama istezanja i jačanja. Savjetuje se da osobe koje dugo sjede, prave kratke pauze od 10 minuta, na svakih 3 sata i urade par vrlo jednostavnih vježbi, kao što je podizanje ruku iznad glave i istezanje. Važno je naglasiti da se vježbe rade sa otvorenim očima, lagano i da ne provociraju bol.

Važnu ulogu ima i kvalitetan san i odmor; preporučeno je spavati na umjereno tvrdom i elastičnom ležaju s valjkastim, čvrstim i elastičnim jastukom u bočnom ili leđnom položaju, izbjegavati spavanje na trbuhu. Naučene vježbe provoditi svaki dan 15-20 minuta, kako bi vratne mišiće održali dovoljno snažnima i ublažili brojne traume kojima je svakodnevno izložena vratna kičma

Ukoliko već imate gore navedene simptome nazovite nas i zakažite termin pregleda vaše kičme i riješite se bolova nakon tretmana kiropraktike.

"Ako nemate sada dovoljno vremena za svoje zdravlje, kasnije ćete morati da odvojite mnogo više vremena i novca za svoju bolest." Kineska poslovica

Vaša Poliklinika OSTEOMEDIC
061 241 010
035 413 248

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.