Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Blog

LUMBOISCHIALGIA (išijas)

10.jpg
Lumboischialgia (išijas)-snažna, oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Simptomi išijasa:
Glavni simptom išijasa je bol koja se proteže od donjeg dijela leđa pa do stražnjice i dalje po nozi. Neugodan osjećaj može se javiti bilo gdje gdje živac prolazi. Osjećaj boli može varirati od blage pa do vrlo jake, moguće je osjetiti žarenje ili nagli ‘udar struje’, trnce i škakljanje. Kašljanje i kihanje mogu pogoršati situaciju. Manjak osjeta i slabost mišića također mogu biti simptomi išijasa. Išijas u nozi obično zahvaća samo jednu nogu.

Antalgičan položaj tijela – trup se spontano i bez voljne kontrole osobe savija u stranu i prema naprijed da bi se smanjio pritisak na korijen n. ischiadicus-a. Trnci, slabost, slabija kontrola pokreta noge, slabiji oslonac na nogu. Paressis n.peroneus -moguća je i pareza stopala (padnuto stopalo)-slabost mišića potkoljenice te otežana i/ili ograničena funkcija stopala.
 
Diskus hernija i ostali uzročnici išijasa:

Hernija diska je oštećenje na vanjskoj strani diska zbog kojega gel koji se nalazi u disku može iscuriti te može doći do pritiska na živac što uzrokuje bol. Kod diskus hernije u donjim dijelovima leđa može doći, uz standardne simptome išijasa, i do utrnulosti.

Hernija diska je najčešći ali ne i jedini uzrok išijasa. Među puno mogućih uzročnika izdvojit ćemo ove:
 • Lumbalna stenoza– Stenoza je suženje jednog ili više područja u kralježnici – najčešće u gornjem dijelu ili donjem dijelu leđa. Kada do sužavanja dolazi u donjem dijelu kralježnice, korijeni lumbalnih živaca mogu biti pogođeni.
 • Tumor na kralježnici– kako tumor raste, raste i pritisak na živce kralježnice pa dolazi do boli
Ciljevi terapije:

Tretirati uzrok problema, tj oštećenje diska i iritaciju korijena n. ischiadicus-a. Smanjiti i/ili ukloniti bolove u krstima i nozi, te ukloniti eventualne neurološke simptome (trnci u nozi, promjene osjeta, slabost potkoljenice i stopala). Poboljšanje funkcije lumbalne kralješnice, a time i funkciju cijelog sustava za kretanje. Smanjenje pritiska unutar kralješnice i saniranje oštećenog diska između dva kralješka, kao i samih kralješaka. Smanjenje i/ili uklanjanja mehaničke i druge iritacije korijena spinalnog živac te poslijedično smanjenje i/ili u potpunosti uklanjanje simptoma lumboischialgie (išijasa).

Terapija:
 • Kiropraktika - kiropraktičar može tretirati diskove kralježnice ukoliko im je smanjena pokretljivost
 • Neoperativna dekompresijska terapija kralježnice (DTK) - istezanje lumbalne kralješnice
 • Mirovanje u ležećem položaju: na leđima sa podignutim nogama ili ležeći na boku sa savijenim nogama i jastukom između. Elektroterapija, terapija Infracrvenim svjetlom, manualna terapija prema potrebi.
Učinkovitost ove terapije ovisi o više faktora a to su:

Ovisi o pravovremenoj intervencija. Akutna faza - 4 - 6 tj. – provođenje neoperativne DTK što ranije nakon nastanka ozlijede - preduvjet za brži i kvalitetniji oporavak i dugoročno bolje zdrvstveno stanje. Subakutna i kronična faza – 1-2 mj i više od nastanka ozlijede - kasnijim početkom DTK terapije povećava se vjerojatnost za duži oporavak, tj veći broj terapija.
 • Masaža– masaža poboljšava cirkulaciju i može smanjiti bol u donjem dijelu leđa
 • Fizikalna terapija i hernija diska - Ukoliko imate herniju diska fizikalna terapija znatno će pomoći u oporavku. Nakon fizikalne terapije koja može uključivati laser, struju i masažu obično se radi plan oporavka koji uključuje vježbanje. Vježbanje će ojačati mišiće i smanjiti pritisak na diskove.
Prevencija pojave išijasa:
 • Redovita tjelesna aktivnost
 • Uspravna poza kod sjedenja i hodanja.
 • Pogrbljenost stvara dodatan pritisak na kralježnicu.
 • Oprez kod podizanja teških tereta - Do ozljeda kičme često dolazi kod naglog trzajnog podizanja tereta.
VAŽNO!!!

Kada podižete teški teret pokret činite iz nogu (nožnim mišićima), a ne iz leđa. Nožni mišići najveći su u tijelu, a leđni su vrlo osjetljivi. Ako imate neki od navedenih simptoma javite nam se na vrijeme, zakažite termin pregleda vašeg kičmenog stuba, a OSTEOMEDIC tim ce brzo i efikasno da vam otkloni simptome i bolove koje imate.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.